Online kranten zijn populair, omdat ze handiger zijn dan gedrukte kranten. Tegenwoordig kun je via hun websites of telefoon apps toegang krijgen tot het nieuws. Daarnaast zijn ze actueler dan papieren kranten, omdat ze geen bewerkings- en afdrukproces vereisen. Naast dat het up-to-date is, is digitaal nieuws doordrenkt met rijke inhoud, ze kunnen afbeeldingen, video’s en hyperlinks bevatten naar verbindende verhalen. Online kranten vereisen echter gespecialiseerde apparaten en internetconnectiviteit, terwijl gedrukte kranten dat niet doen. Vanwege deze factor is het oudere lezerspubliek van online nieuws vergelijkbaar laag in vergelijking met gedrukte kranten, omdat ze niet gewend zijn aan digitale apparaten en verbindingen. Papieren Kranten zijn dus meer van toepassing op het oudere publiek. Vrijwel elk nieuwsbrief, dagbladen bureau en tv-station heeft een website, die regelmatig geüpdatet wordt. Het enige wat je hoeft te doen is op de website gaan. Eerst moet je weten wat de voordelen van nieuwswebsites.

Voordelen van online nieuws lezen:

  1. Online nieuws is overal en gemakkelijk toegankelijk: Je hebt altijd en overal toegang tot online nieuws en informatie op jouw mobiele telefoon, laptop, pc en tablet. Je kunt in de nacht en in de koude ochtend of zonsondergang tot nieuws komen; je hebt er toegang in de wildernis, in het bos, op de bergen en in de grootste steden. En vergeet niet: de oplage van kranten is beperkt. Je kunt nieuws lezen in het rijdende voertuig en zelfs in vliegtuigen en je kunt het opslaan voor later.
  2. Het is gratis en kost geen dubbeltje: hoewel je moet betalen om kranten en andere gedrukte tijdschriften of dagbladen te lezen, is toegang tot heet en brekend online nieuws gratis en het kost je geen cent. Je moet alleen internetverbinding hebben en je bent ready voor het nieuws.
  3. Het wordt elke minuut in realtime bijgewerkt: online nieuws wordt elke minuut in realtime bijgewerkt. Dit betekent dat je altijd op de hoogte bent van actuele nieuwsupdates. Je hoeft niet 24 uur te wachten voordat de laatste uitgave van een krantenabonnement je bereikt voordat je weet wat er gebeurt, en in feite lijkt nieuwskrant dood nieuws in vergelijking met de real-time updates van breaking and developing nieuws.
  4. Een enkele gesyndiceerde bron: toegang tot online nieuws biedt je de mogelijkheid om verschillende kranten te benaderen vanuit een enkele en gemeenschappelijke bron, en dit is waar www.gistheadlines.com handig is. Bij Gist Headlines kunt je knipperende nieuwsbrieven lezen die in real-time worden bijgewerkt door meer dan 25 lokale en internationale kranten.

De Populaire nieuwssites van Nederland zijn:

  1. Nu.nl

Nu.nl werd opgericht in 1999 en was de eerste website die 24 uur nieuws mocht zenden. De website plaatst eigen redactionele nieuwsberichten, alsook aangekochte berichten van persbureau ANP en Novum. De website is heel goed onderhouden en onderverdeeld in diverse pagina’s en subpagina’s. Sedert 2016 is het niet meer mogelijk om reacties te plaatsen op nieuwsberichten, maar toch heeft de website een hoog aantal bezoekers.

  1. Nos.nl

NOS staat voor Nederlandse Omroep Stichting. Het is een in de mediawet vastgestelde omroep. NOS heeft als hoofdtaak het publiek te voorzien van mediadiensten als nieuws, sport en evenementen. NOS is ook verantwoordelijk voor tal van radiodiensten, televisiediensten en internet taken. De website wordt gedurende de hele dag geüpdatet met de meest recente nieuws en berichten. NOS werd opgericht in 1969 en heette Nederlandse Televisie Stichting.

  1. Telegraaf.nl

De Telegraaf is naast een dagblad, ook een welbekende nieuwswebsite. Het werd in 1893 opgericht en is momenteel vooral bekend vanwege de vele sensatieberichten. Als je een sportliefhebber bent dan moet je de berichten op de website blijven volgen. Er is ook een speciaal financiële bijlage voor de echte economen. De telegraaf richt zich op een breed publiek, waardoor het bij jong en oud geliefd is.

  1. Fok.nl

Fok.nl is een website met actuele inhoud als nieuws, recensies, columns en opiniepeilingen. Voorheen was deze website alleen voor jongeren, Gelukkig is dat niet meer zo, want de website wordt ook door ouderen bekeken. Fok bedrukt geen dagbladen. Het is een typische online krant. Op de forum pagina kan je altijd een discussie beginnen of een reactie achterlaten.

  1. NRC.nl en NRCNext.nl

Op NRC.nl en NRCNext.nl vind je de krant zoals je die gewend bent te lezen. De papierenkrant is letterlijk online! De homepagina heeft een overzicht van de belangrijkste nieuwsgegevens aan de linkerkant van de pagina met bijbehorende introductieteksten. De artikelen zijn van uitstekende kwaliteit en er wordt dieper ingegaan op de inhoud, dan de overige dagbladen. De teksten of artikelen van deze websites zijn wel behoorlijk lang. Je kunt ook uitgebreide dossiers online vinden, als je een onderwerp grondig wilt onderzoeken. NRCNext.nl is meer een nieuwsblog; het biedt interessante artikelen aan over verschillende onderwerpen. Het voordeel van NRC.nl is de kwaliteit van de inhoud van de geschreven artikelen.

Het lezen van een krant is een goede gewoonte die een grote educatieve waarde kan bieden. Het bevat informatie over politiek, economie, entertainment, sport, bedrijfsleven, industrie, handel en commercie. Met deze gewoonte zal het niet alleen je kennis over algemene informatie verbeteren, maar het zal ook je taalvaardigheden en vocabulaire verbeteren. Veel mensen hebben gewoonten in het lezen van dagbladen dat hun dagen onvolledig lijken zonder vroege ochtend kranten in handen te nemen. Het enig verschil is dat je niet meer uit huis hoeft om een krant te kopen of je hoeft niet meer te wachten op de krantenjongen. Je kunt online het nieuws volgen op een van de voornoemde nieuwssites.