Een ieder weet wat nieuws is. Zo weet jij ook waar je nieuws kan vinden. Vroeger was nieuws alleen in de dagbladen te lezen, op de radio te horen en mond op mond nieuws was er ook ja. Tegenwoordig is nieuws ook online te lezen. Maar hoe komt nieuws nou tot stand? De verschillende plekken waar nieuws te vinden is moet ook een bron hebben waar het vandaan komt. Wat is nou wel of geen nieuws? Wanneer je aan nieuws denkt, denk je ook meteen aan een journalist. Wat doet een journalist met een verslag? Al deze vragen worden hier beantwoord.

Wat is nieuws?

Er gebeurt heel veel in de wereld. Een groot deel daarvan wordt vastgelegd in de krant of online. Dat wordt nieuws genoemd. Er zijn ook verschillende soorten nieuws. Sommige nieuws is net interessant voor een klein groepje. Ander nieuws is interessant voor de hele wereld bijvoorbeeld. Dat word wereldnieuws of internationale nieuws genoemd. Nieuws dat interessant is voor een land alleen word nationale nieuws genoemd.

Waar word nieuws allemaal uitgezonden:

  • De krant.

Dit is traditioneel en kent een ieder. Er zijn tal van verschillende kranten. De krant word meestal elke werkdag gedrukt en verkocht. Hier gaat het meer om entertainment nieuws. Tijdschriften zijn week bladen of maandbladen. Sommige tijdschriften verschijnen zelfs per kwartaal.

  • De radio.

Radio stations hebben meestal hun eigen journalisten die bijvoorbeeld live reportages opnemen. Tijdens hun nieuws uitzendingen zijn de reportages verwerkt en word er ook gelezen wat er in de krant staat. Bij de radio gaat het meer om nieuws uitzenden voor de luisteraars. Dan wordt het nieuws uit de krant voor het grootste deel voorgelezen. Handig voor hen die in de auto zitten. Op zo een manier kunnen zij op de hoogte zijn van alles terwijl zij aan het rijden zijn. Deze kennen wij allemaal. De drukkerijen maken zich een beetje druk om dit systeem. Maar het kan niet anders. De ontwikkelingen gaan heel snel. Een ieder stapt in de digitale wereld. Veel mensen kiezen voor online om verschillende redenen. Het is milieuvriendelijker. Overal is nieuws te lezen. Het delen van digitale online nieuws is heel makkelijk.

Een bedrijf die zich bezig houdt met nieuws, of het nou online is of in de krant, heeft verschillende afdelingen. Zo is er een afdeling die zich bezig houdt met de foto’s, een afdeling die zich bezig houdt met de telefoontjes, een afdeling die het bedrukt, een afdeling die alle nieuws inzendingen selecteert, een afdeling die alle ontwikkelingen bijhoudt om zo klaar te staan wanneer er iets groots gebeurt zo zijn er nog veel meer afdelingen.

Journalisten gaan op pad om nieuws te verzamelen. Er zijn ook vaste pers bedrijven die voor een toevoer zorgen van nieuws. Alle ingekomen inzendingen worden geselecteerd. Hoe belangrijk is welk nieuws nou? Aan de hand daarvan word de voorpagina bepaald. Wanneer een aanrijding in Almere heeft plaatsgevonden is het belangrijk voor Almere maar niet voor heel Nederland. Dat komt dan niet in de voorpagina. Wanneer Nederland goud heeft behaald bij de Olympische spelen is het wel nieuws dat op de voorpagina komt.

De meeste dagbladen zijn al overgestapt naar een online systeem. Dat gaat gepaard met een website. In principe is er daar dezelfde procedure. Wat wel een verschil uitmaakt is dat nieuws online blijft en in de krant is dat van dag tot dag. Meestal is het de grote interessante nieuws die online geplaatst word. Als je goed hebt opgelet zie je dat niet elke nieuwsuitzending er hetzelfde uitziet. Tenzij het om een herhaling gaat. Dat komt door de selectie die er gemaakt word. Voor het ene blad heeft een bepaalde nieuws veel waarde, maar voor een ander blad heeft het minder waarde.

In de nieuws wereld gaat het om een team die elk zijn verantwoording heeft. Het geen uitgezonden word komt voort uit de beslissing die genomen word door de redactie team. Dat gebeurd elke dag en on elke media bedrijf. Voor zowel de krant, de radio, de televisie en online nieuws.