FAQ

Vraag: het is voor mij tegenwoordig soms niet te volgen welk nieuws nou het juiste is omdat ze allemaal zo overtuigend overkomen. Ik hecht er echter een groot belang achter het kunnen achterhalen wat er precies gaande is en zou dus graag willen weten welke aanpak het best zou zijn.

Antwoord: inderdaad kan het soms moeilijk te achterhalen zijn welk nieuws je precies moet geloven en is het daarom altijd een goed idee om zoveel als mogelijk informatie zelf te vergaren. Je zult er verbaast over staan hoeveel er nou niet te vinden is op het internet en heb je meestal al binnen een half uurtje al genoeg informatie zelf kunnen verzamelen om een objectieve kijk op het geheel te krijgen.

Vraag: nieuws is alleen “iets nieuws” wanneer je er snel van op de hoogte wordt gesteld en is het altijd leuk wanneer je dat dus als eerste te weten komt. Nu heb ik niet de tijd om steeds achter mijn computer of tv te zitten, naar de radio te luisteren en wou ik graag weten wat ik het best kan doen om toch snel op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord: ik kan gerust stellen dat het volgen van het nieuws via radio of televisie al achterhaald is en er tegenwoordig met handige apps wordt gewerkt die binnen een fractie van een seconde het nieuws op jouw mobiel laten verschijnen. Een ieder heeft zijn of haar smartphone wel meestal binnen handbereik en zorgt zo een app ervoor dat je dus steeds op de hoogte wordt gehouden.

Vraag: voor mij is het altijd al een knappe prestatie geweest dat men in staat is om altijd snel ter plekke te zijn voor het kunnen vergaren van het laatste nieuws. Ik neem aan dat elke krant of nieuwskanaal wel over een eigen team aan journalisten beschikt?

Antwoord: het nieuws wordt door een aantal bronnen aangeleverd en maken vooral de wat kleinere mediabedrijven gebruik van de diensten die geleverd worden door hun veel grotere “broers”. Het zou anders niet mogelijk zijn om zelf aan informatie te komen over gebeurtenissen die zich ver weg af spelen. Andersom zijn het juist de kleinere nieuwszenders die als eerste op de hoogte zijn van alles wat zich lokaal afspeelt en zal je ook als eerste door hun op de hoogte worden gesteld van een bepaalde gebeurtenis.

Vraag: tot hoever mogen mediabedrijven wel gaan om bij het rapporteren van nieuws ook hun eigen mening te ventileren? Ik neem aan dat er wel een grote mate van objectiviteit gehanteerd dient te worden om het nieuws te brengen zoals het zich nou werkelijk heeft afgespeeld.

Antwoord: nieuws dient natuurlijk altijd gebracht te worden zoals het zich in werkelijkheid heeft voorgedaan, maar kan er bij het rapporteren altijd nog onbewust een andere mening over worden gegeven. Waar elk mediahuis wel zeker voor waakt, is dat er met opzet feiten worden verdraaid omdat het nieuws dan als ongeloofwaardig zal worden bestempeld en er grote schade aan de reputatie van betreffend mediahuis plaats zal vinden.