Een 3D printer aanschaffen betekent keuzes maken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende merken en modellen. Die hebben elk zo hun eigen kenmerken. Een goed voorbeeld is de manier waarop met de ontwikkelingen wordt omgegaan. Een printer die nu voldoet aan de eisen die je hebt, moet dat natuurlijk morgen ook nog doen. In dat opzicht is het slim om dan bijvoorbeeld voor een model te gaan dat zelf is op te bouwen. Deze types printers zijn gemakkelijk aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen of nieuwe wensen en eisen. Voorbeelden zijn de printers van de fabrikant Ultimaker.

Wat is het voordeel?
Het is van belang om te begrijpen wat het voordeel van het zelf bouwen van een 3D printer is. Dit is natuurlijk behoorlijk gemakkelijk uit te leggen. Denk bijvoorbeeld aan het kostenvoordeel. Er hoeft niet voor een complete printer te worden gekozen. Ook is het zo dat er geen grote investeringen voor verbeteringen nodig zijn. Dit is ook in belangrijke mate de reden waarom veel mensen voor deze varianten kiezen. Dit is zowel zakelijk als voor privégebruik meer en meer het geval. Dit komt ook omdat er veel ontwikkeling heeft plaatsgevonden op dit vlak in recente jaren.

Precies naar wens maken
Het gebruik van de 3D printer is afhankelijk van wat je plannen zijn. Zeker in het geval van zakelijk gebruik kunnen de plannen bovendien door de jaren heen ook nog eens veranderen. Om die reden is het dus ook belangrijk dat de printer zo goed als mogelijk passend wordt gemaakt bij deze plannen. Door zelf voor de bouw van een 3D printer op basis van losse elementen te kiezen, is dit wel heel goed mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer het nodig is om upgrades toe te passen. Bovendien is dit ook nog veel effectiever op kostenvlak. Dit weegt ook mee.

Eigen ideeën toepassen
Het is ook in sommige gevallen mogelijk om de 3D printer van eigen ideeën voor verbeteringen te voorzien. Dat is mogelijk wanneer de printer ruimte laat om zelf elementen te printen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer de printer slijtage vertoont. Het is dan wel fijn dat de benodigde onderdelen die vervangen moeten worden, ook gewoon zelf te maken zijn. Dit is op zichzelf al een aantrekkelijke reden om met de printer te willen werken. Je kan het apparaat dan geheel inrichten op een manier die goed past bij wat jij nodig zal hebben op de korte en langere termijn.

 

Lees hier meer over Ultimaker 3d-printer