Heel veel mensen hebben tegenwoordig een abonnement voor hun internet en belminuten. De grote vraag is of dit echt zoveel voordeliger is ten opzichte van een herlaadkaart. Ben je iemand die niet veel belt of niet de hele dag door op het internet hoeft te zitten? Dan is een prepaid herlaadkaart wellicht wel iets voor jou. In dit blog worden de voor- en nadelen van een herlaadkaart behandeld. 

Wat is een herlaadkaart 

Een prepaid herlaadkaart is een simkaart die je in je telefoon of een ander mobiel apparaat stopt en zelf op kan waarderen. Prepaid staat dan ook voor ‘van te voren betaald’. Je kiest zelf het bedrag uit wat dat je op de kaart zet. Hierbij ga je uit van het bedrag dat je verwacht te gaan verbruiken. Zo betaal je bijvoorbeeld per minuut dat je belt of per gebruikte MB (internet). Ook kun je prepaid bundels kopen. Dit zijn pakketten die voor een bepaalde periode bruikbaar zijn en een bepaald aantal belminuten en/of MB’s bevatten. Een geldbedrag op je herlaadkaart zetten, wordt ook wel opwaarderen genoemd. 

De voordelen van een herlaadkaart

Bij een herlaadkaart zit je niet aan een abonnement vast. Je hebt dus geen terugkerende kosten en bepaald zelf je budget voor de komende maand. Zo heb je dus zelf de kosten in de hand en draag je geen financiële risico’s. Een abonnement moet je namelijk betalen zolang je contractduur loopt. Bij een prepaid herlaadkaart zit je niet aan een contract vast. Dit geeft dus ook meer bewegingsvrijheid. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel je verbruikt en dus betaalt. Over je bundel heen gaan is geen optie, want als je prepaid tegoed op is, worden de diensten automatisch afgesloten. 

De nadelen van een herlaadkaart

Een nadeel van een prepaid herlaadkaart is dat je goed op moet letten of je voldoende beltegoed hebt. Is je beltegoed op? Dan kan je niet bellen en ook geen internet gebruiken. Dit kan in bepaalde situaties wel vervelend zijn als je hier niet bewust mee omgaat. Tegenwoordig heb je op vele plekken gelukkig wel wifi, waardoor je eenvoudig online op kunt waarderen en dit probleem snel opgelost kan worden. Daarnaast is bellen en internet gebruiken via prepaid wel iets duurder dan wanneer je een abonnement afneemt. Zo betaal je iets meer per MB en per belminuut. Wanneer je hier goed mee omgaat is dit echter geen probleem. Doordat je verstandig met je minuten en internetverbruik omgaat betaal je doorgaans een stuk minder dan wanneer je wel een abonnement hebt. 

Herlaadkaarten vergelijken

Zoals eerder al benoemd is het bellen met prepaid iets duurder dan wanneer je een abonnement hebt. Dit is echter niet bij alle providers het geval. De ene prepaid herlaadkaart provider is een stuk voordeliger dan de andere. Zo heb je ook verschillende herlaadkaart providers die erg voordelig zijn met internationale belletjes naar dezelfde provider. Door van te voren goed je prepaid herlaadkaart te vergelijken kan je de kosten flink drukken. Het is de relatief korte tijdsinvestering dan ook dubbel en dwars waard.