In ons artikel ‘Wat is filament?’ heb je kunnen lezen wat filament nou daadwerkelijk is. In feite is het filament de levensader van de 3d printer. Met behulp van het filament zorg je ervoor dat drie dimensionale tekeningen daadwerkelijk drie dimensionale producten worden.

 

Maar, in dat artikel hebben we ook aangegeven dat er erg veel verschillende soorten filamenten zijn. We hebben de belangrijkste filamenten hieronder duidelijk toegelicht:

 

ABS

Dit is het materiaal wat onder andere LEGO ook gebruikt om de steentjes te produceren. Bij ABS bestaat de kans dat het product gaat vervormen; het is dan ook van belang om een 3d printer met verwarmd printbed te hebben. Overigens komen er bij het printen van ABS ook smerige dampen vrij. Houd hier dus goed rekening mee.

 

Een variant van ABS is CPE; hierbij komen er echter minder dampen vrij gedurende het printen.

 

PLA

PLA is een erg sterk, robuust, eenvoudig en biologisch afbreekbaar product. Gedurende het printen heb je nauwelijks last van minder prettige dampen. Een nadeel van PLA filament is echter dat het erg langzaam afkoelt en daardoor ook niet hittebestendig is.

 

PVA

PVA is één van de filamenten die veelvuldig gebruikt worden bij een 3d printer met twee printkoppen. Dit materiaal wordt dan voornamelijk als ondersteuning gebruikt voor de kwetsbare onderdelen van een print. PVA moet je wel apart bewaren, omdat het anders vanzelf op gaat lossen.

 

Nylon

Wil je een product printen dat duurzaam en flexibel moet zijn? Kies dan voor een Nylon filament. Het nadeel van Nylon is dat het erg foutgevoelig is; de 3d tekeningen moeten dan ook 100% perfect zijn.

 

TPU

Dit is de beste keuze voor productieprojecten die gebruik maken van zowel rubber als plastic. Ook voor industriële applicaties is dit filament erg geschikt.

 

Glass

Dit filament heeft een doorschijnende structuur en is daardoor geschikt voor prototypes waarbij glas of doorzichtig plastic gebruikt wordt.