Als je een houtkachel hebt, dan wil je daar natuurlijk zo duurzaam mogelijk mee omgaan. In een tijd wanneer Nederland steeds meer van het gas af wil, kan een houtgestookte haard een uitkomst zijn. Hout is een hernieuwbare brandstofsoort, waardoor het mogelijk is er duurzaam mee te stoken. Zo kun jij zorgeloos van je nieuwe tuinkachel, houthaard of pelletkachel genieten, zonder dat het milieu of jouw omgeving last heeft van rook, fijnstof of uitstoot. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee kunt houden wanneer je duurzaam wilt stoken. 

Een EcoDesign kachel

Sta je op het punt een kachel te kopen, dan kun je ook met de aanschaf rekening houden met de duurzaamheid. Je oude haard vervangen door een zuiniger model met een hoger rendement is natuurlijk ook een mogelijkheid. Kies een kachel met een gunstig energielabel, die aan de nieuwste EcoDesign-richtlijnen voldoet. Dat zorgt ervoor dat je zeker weet dat je duurzaam kunt stoken. Ook je eigen stookgedrag is natuurlijk belangrijk wanneer je verantwoord wilt stoken. Dat betekent dat je ook met een oudere haard stappen kunt zetten. Zo kun je letten op de kwaliteit van het hout dat je stookt. Stook nooit met hout waar verfresten of andere chemische stoffen op zitten of hebben gezeten. Ook de vochtigheidsgraad is belangrijk: die moet tussen de vijftien en twintig procent liggen.

Hoe steek je een houthaard aan?

Hoe verantwoord je stookt, is voor een groot gedeelte afhankelijk van hoe je je haard aansteekt. Je kunt daarbij het beste gebruik maken van de Zwitserse methode. Hierbij steek je de stapel hout niet van onderaf, maar van bovenaf aan. Er ontstaat zo een vrijwel volledige verbranding. Benieuwd hoe dit precies werkt? We leggen het je uit:

  • Je stapelt de houtblokken kruiselings op elkaar, van dik naar dun.
  • Op de top van de stapel leg je de aanmaakblokjes.
  • Vervolgens steek je de stapel van bovenaf aan.

Omdat het vuur zo goed de tijd heeft door het hout te trekken, is de verbranding die ontstaat vrijwel volledig. Daarbij komt er minder rook, uitstoot en fijnstof vrij dan wanneer je ‘normaal’ stookt. 

Een pelletkachel

Ben je op zoek naar een houthaard met een hoog rendement, dan kun je ook kiezen voor een pelletkachel. Die kachel maakt het je makkelijk om zo duurzaam mogelijk te stoken. Je maakt bij het stoken van zo’n kachel namelijk geen gebruik van houtblokken, maar van dicht samengeperste houtpellets. De temperatuur waarop de kachel brandt kun je zelf instellen, waardoor je veel controle hebt over de warmte die de haard oplevert. Ook stoot een pelletkachel in de regel minder uitstoot uit dan een klassieke houthaard. Een mooie optie, dus!