De beste manier om labels te printen is voor veel ondernemers nog onbekend. Het printen van labels kan een erg tijdrovende klus zijn, terwijl het erg belangrijk is voor de productidentificatie. Bovendien kan het je ook nog eens veel geld kosten. Afhangend van de methode die je gaat gebruiken om je label te printen, is de hoeveelheid kosten, tijd en moeite die je erin steekt.

Wat voor jou de beste manier is, is iets wat je zelf moet uitvinden. Maak gebruik van de informatie die in dit artikel aangeboden wordt om zelf tot de conclusie te komen over wat in jouw situatie de meest functionele methode is. Heb jij bijvoorbeeld weinig geld te makken, dan moet je de methode kiezen waar je de minste accessoires voor nodig hebt. 

Welke methoden zijn er?

Voor het printen van een label moet je van tevoren nadenken wat voor printmethode je wilt gebruiken. Wat voor type printer je nodig hebt is afhangend van welke printmethode je gaat gebruiken. Labels worden meestal geprint door gebruik van een thermische printer. Dat werkt beter dan een continuous inkjet. Het is makkelijker om geen inkjet printer te gebruiken voor het printen van een label. Thermisch printen is verdeeld in thermal transfer en direct thermal printen. Doe je methode thermal transfer, dan verbrand je inkt dat op inktlint zit. Dat komt op het label. Direct transfer printen maakt de chemische stof met info op het label zichtbaar.

Waarin blinkt TT wel of niet uit?

Thermal transfer is een handige methode om te gebruiken als je een product langdurig mee wilt laten gaan. Thermal transfer is wel een printmethode waar je meer spullen voor nodig hebt om er mee van start te gaan. Voor thermal transfer printen heb je namelijk inktlint nodig. De informatie staat op het inktlint en wordt door de hitte samengesmolten met het label. Dit betekent dat deze inkt voor eeuwig samen gemengd zal zijn met het label. Producten die lang in de omloop zullen blijven kunnen dan ook beter met de thermal transfer methode worden geprint. Anders is het risico aanwezig dat het label niet lang genoeg stand zal houden.

Waarin blinkt DT wel of niet uit?

Methode DT is juist voor wat andere dingen geschikter. Om mee te beginnen is DT printen makkelijker dan het is om TT te printen. Voor DT hoef je geen inktlint te verzamelen. Je hoeft dus geen rekening te houden met een extra component. Je moet anderzijds wel een ander soort label van tevoren kopen. Bij DT moet het label van tevoren al de informatie op zich afgebeeld hebben. Deze wordt tijdens de uitvoering pas zichtbaar. DT labels gaan kort mee en zijn bedoeld voor producten die kort in omloop blijven.

Bron afbeelding door Lennert Naessens op Unsplash