gietvloer

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten vloeren. Op dit moment is de gietvloer een van de populairste. Deze oogt vaak industrieel, precies waar veel mensen van houden. Er zijn veel verschillende soorten gietvloeren. Iedere soort gietvloer is weer net iets anders, daarom is er voor ieder wat wils. Hier de 4 meest populaire gietvloeren.

Als eerste de kunststof gietvloer

Er worden twee soorten kunstof gebruikt bij een gietvloer. Je hebt gietvloeren van epoxyhars en je hebt gietvloeren van polyurethaan. De polyurethaan is de soort kunstof die je het meeste ziet terug komen. Deze gietvloer ziet er vrijwel hetzelfde uit als een betonnen vloer. Dit komt omdat er twee kleuren kort gemengd worden en dan samen gegoten worden. Er worden dan later nog weer extra details aangebracht. Die details worden aangebracht bij het uitvlakken en zorgen ervoor dat het een nog realistischer beeld geeft.

Een andere optie is de betoncire vloer

Een betoncire vloer is hetzelfde als een betonstuc vloer. Het is een mortel bestaande uit een mix van hars, cement, kleurstoffen en nog een aantal andere toeslagstoffen. Het wordt in veel dunne laagjes aangebracht. De betonstuc wordt geïmpregneerd en gecoat met speciale sealer, dit wordt gedaan om de vloer waterdicht te maken. Bij een betoncire vloer ga je iets anders te werk dan dat je dat zou doen bij een andere soort gietvloer. Een kunstoffen gietvloer bijvoorbeeld, wordt uitgegoten over de hele vloer. Een betoncire vloer moet met de hand worden uitgevlakt.

De troffelvloer is een andere soort gietvloer

De troffelvloer zie je vooral op plekken waar hoge eisen gesteld worden aan de kwaliteit van een vloer. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken of horecazaken. Daar wil je dat je vloer hard is en niet gemakkelijk kapot gaat. Een mengsel van grind of kwarts met epoxyhars is de basis voor een troffelvloer. De troffelvloer lijkt niet erg veel op een betonvloer, dat komt om de kleur van een troffelvloer vrij egaal is. Deze vloer is wel zeker een goede optie als je een sterke en onderhoudsvriendelijke vloer wilt.

Als laatste gietvloer hebben we een cementgebonden vloer

Gietvloeren zijn er dus in veel verschillende soorten, hierbij de laatste soort. Een cementgebonden gietvloer bestaat uit een egaline van cement, kleurpigment en toeslagstoffen. Doordat het hoofdbestanddeel cement is, komt deze gietvloer nog het meest in de buurt van de betonlook. Dit heeft ook weer zijn nadelen. De structuur van deze gietvloer is namelijk vrij poreus. Hierdoor is het van belang een goede coating aan te brengen, deze voorkomt vlekvorming.

Een goede lookalike gietvloer

De tot nu toe genoemde gietvloeren waren allemaal vloeren die echt gegoten moeten worden. Je zou ook pvc vloeren kunnen gebruiken. Deze kunnen ook enorm lijken op beton. Dit zou je kunnen doen omdat het makkelijker aan te brengen is. Vaak is het ook een stukje goedkoper. Je krijgt dan een soort tegel die lijkt op beton. Deze is niet zo zwaar als een tegel en is ook van ander materiaal gemaakt, wel is het een groot vierkant. Je kunt je vloer hiermee bedekken om op die manier de beton look te creëren.

Bron foto door Ksenia Chernaya via Pexels