Misschien heb je er wel eens gehoord en misschien is het ook een nieuw begrip voor je. De technologie van pipe welding. Het klinkt vrij ingewikkeld en dat kan het ook zijn. Het is een techniek waar veel bij komt kijken en waarbij professionaliteit en specialisatie bij vereist is. Een uitleg over hoe pipe welding in zijn werk gaat vind je hieronder.

 

Wat is het?

Pipe welding betekent vrij vertaald pijplassen. Oftewel een aantal pijpleidingen aan elkaar lassen om er een groter geheel van te maken. Het aanleggen van deze pijpleidingen gebeurt vaak in een extreme omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer het heel heet of juist heel vochtig is.

 

Waar is het voor nodig?

Het aanleggen van deze leidingen kan verschillende redenen hebben. In Nederland wordt dit voornamelijk gebruikt voor leidingen voor bijvoorbeeld het riool, terwijl in het buitenland ook veel leidingen worden aangelegd voor schoon water en olie.

 

Wat komt erbij kijken?

Je snapt dat bij pipe welding verschillende dingen komen kijken. Allereerst moet er een plan van aanpak worden gemaakt, want een fout in bijvoorbeeld de lengte kan voor grote problemen zorgen.

Vaak moet er ook grond afgegraven worden om ruimte te maken voor de leidingen. Dit gebeurt met speciale voertuigen, die sterk genoeg zijn om de soms lastige grond te verplaatsen. Vervolgens worden de buizen in de grond geplaatst. Tot slot moet alles goed in elkaar passen en goed gesloten zijn, dit is van cruciaal belang. De pijpleidingen worden daarna nog goed gecontroleerd.

 

Wie doet dat?

Zoals we al eerder benoemden is het aanleggen van pijpleidingen geen gemakkelijke klus en het dient dan ook uitgevoerd te worden door een professional. Er zijn enkele bedrijven gespecialiseerd in pipe welding en deze worden dan ook over de hele wereld ingezet voor verschillende projecten. In Nederland zijn natuurlijk ook pijpleidingen nodig, maar in het buitenland, waar veel olie zit, worden er ook leidingen aangelegd voor dit soort projecten.

 

Een bedrijf dat pipe welding uitvoert is Qapqa. Zij zijn al meer dan 25 jaar bezig in deze brache en hebben dus aardig wat ervaring. Inmiddels zijn zij ook internationaal een begrip.