Onze vrije markt geeft ruimte voor alle ideeën, of nou ja… bijna alle ideeën. Of het idee dan vervolgens nuttig is, dat is aan de vrije markt om te bepalen. Als het idee zich weet te verkopen, dan is het kennelijk goed en nuttig en als het in de vergetelheid raakt, dan was het blijkbaar niks. Dat is het idee tenminste, maar toch zijn er genoeg dingen op de markt waarvan het maar de vraag is in hoeverre ze werken.

Alternatieve geneesmiddelen

Denk vooral aan alternatieve medicijnen, die dan vaak op de één of andere natuurlijke wijze tot stand zijn gekomen en eigenlijk niet echt veel uithalen, ondanks de claims van de makers. Vaak zijn dit soort dingen niet echt bewezen op wetenschappelijke gronden, maar toch kopen mensen het. Dat geeft aan dat het wel enigszins helpt voor mensen. Anders zouden dingen van A Vogel, of golden teacher magic truffles niet verkopen. Maar de vraag is dan toch vaak of het dan zit in de werking van de stoffen die er in het product voor komen, of dat het hier gaat om een placebo effect, waardoor mensen denken dat er iets gebeurt, wat ertoe leidt dat hun lichaam erop reageert als of het helpt.

Placebo effect

Een placebo effect is iets dat veel gebruikt wordt in de wereld. Als het lijkt of er iets gedaan wordt tegen een kwaal, kunnen we soms het menselijk lichaam doen geloven dat het weer gezond is gemaakt, ook als dat verder geheel ongegrond is. Dit is niet alleen iets dat gebruikt wordt in alternatieve geneeskunde, ook in gewone geneeskunde wordt dit wel eens toegepast. Immers… als het helpt en weinig bijeffecten heeft (helemaal geen zelfs vaak), dan is het toch zonde om zo’n techniek toe te passen in normale geneeskunde.

Vrije markt

Misschien is het wel goed dat dit soort dingen niet gereguleerd worden. Immers, zolang iets geen schade doet, is er niks op tegen om het vrij te laten verkopen. Als het helpt voor mensen, dan is het toch vreemd om te zeggen dat ze het niet meer mogen gebruiken als er verder geen schadelijke effecten aan het product zitten. Verder kan je als overheid ook niet altijd je wetenschappelijke waarheid opleggen aan mensen, simpelweg omdat mensen anders aankijken tegen wetenschap en daarin vrij moeten zijn. Daarom is het goed dat mensen dingen kunne kopen waarin zij zelf geloven en ander dingen kunnen laten liggen.