Honden zijn net mensen, er zijn hele actieve honden die de hele dag rennen en bezig zijn. Er zijn echter ook honden die wat minder doen en daar is ook helemaal niks mee. Honden die niet zo actief zijn lopen echter wel meer risico op overgewicht dan honden die veel bewegen. Het gewicht en vetniveau van honden werkt hetzelfde als bij mensen. Een hond valt af als hij minder kcal binnen krijgt dan hij verbrandt en komt aan als hij meer kcal binnen krijgt dan hij verbrandt. Als je een hond hebt met overgewicht kan dit allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Omdat jij het beste voor je viervoeter wilt zal je ervoor moeten zorgen dat je hond af gaat vallen. Je vraag je nu waarschijnlijk af: Hoe moet ik dat doen? Geen zorgen, in deze blog staan verschillende tips die ik heb opgevolgd toen mijn hond overgewicht had.

Ga vaker naar buiten

Als je hond niet zo actief is zou het kunnen dat hij te vaak thuis zit. Een heel eenvoudige aanpassing in je dagelijkse patroon is het rondje wat je loopt om de hond uit te laten wat groter te maken. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van je hond, maar zelf zal je hierdoor ook meer bewegen. Ook kun je in het weekend bijvoorbeeld ervoor kiezen om je hond mee te nemen als je gaat wandelen.

Let op het voedsel

Het kan zijn dan je hond te veel eet, je zult dus minder voeding aan je hond moeten geven om ervoor te zorgen dat je hond zal afvallen. Wat ik heb gedaan is een speciaal dieet gekocht voor mijn viervoeter. Ik heb gekozen voor het Restricted Calorie – Veterinary Diet van het merk Eukanuba. Wat zo goed is aan dit dieet is dat het ervoor zorgt dat je hond nog voldoende voedingsmiddel binnen krijgt, als je zelf namelijk een dieet gaat samenstellen voor je hond kan het zo zijn dat je bepaalde voedingsmiddelen vergeet of te weinig van geeft.

Minder snacken

Wellicht geef je je hond af en toe een snack, dit kan een stukje worst zijn wat je nog over hebt of een speciale hondensnack. Wat veel mensen vergeten is dat deze snacks vaak veel kcal bevatten voor je hond. Zorg ervoor dat je het snacken beperkt of kies voor gezonde snacks. Zo heb ik bijvoorbeeld laagcalorische snacks gekocht in de dierenwinkel. Dan kan je hond blijven snacken, zonder de calorieën binnen te krijgen.