Heb je zin om een keer glutenvrij brood te maken? Bijvoorbeeld omdat je een glutenallergie hebt, of omdat je gewoon eens wilt proberen glutenvrij te eten? Je kunt natuurlijk glutenvrij brood bij een speciaalzaak zoals Glutenvrij Le Poole kopen, maar niets is lekkerder dan glutenvrij vers brood zelf bakken! Het bakken van glutenvrij brood hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. Er bestaan tegenwoordig broodmixen in allerlei uitvoeringen en smaken, waardoor je een hoop te kiezen hebt. Ben je benieuwd hoe het bakken van glutenvrij brood in zijn werk gaat, en hoe je het aan kunt pakken? In dit blog leggen we je uit hoe je het doet!

Waarom glutenvrij eten?

Mensen die een glutenallergie hebben, moeten gluten uit hun dieet schrappen. Ook voor mensen die geen glutenallergie hebben, maar alleen een sensitiviteit voor gluten, doen er goed aan om ze zoveel mogelijk te vermijden. Dat voorkomt darmklachten en zorgt ervoor dat je gezonder in het leven staat. Gelukkig is glutenvrij eten tegenwoordig eenvoudig. Je kunt een groot aantal producten in speciaalzaken vinden, zoals glutenvrije crackers, pasta’s, koeken en meer. Zo hoef je ook met een glutenallergie niets te missen. 

Hoe bak je glutenvrij brood?

Natuurlijk heb je een glutenvrije broodmix nodig om te kunnen bakken. Die bestaan tegenwoordig in verschillende smaken en uitvoeringen, waardoor je een hoop te kiezen hebt. Houd je van wit brood, of juist van bruin brood of woestijnbrood? Het kan allemaal! Haal jouw favoriete mix bij een speciaalzaak zoals Glutenvrij Le Poole, en het bakken kan beginnen. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram glutenvrije broodmix.
  • 50 milliliter lauwwarm water. Dit mag niet warmer zijn dan 25°C.
  • 50 gram margarine / 2 eetlepels olie / 20 gram broodverbeteraarspasta.
  • 8 gram suiker.
  • 4 gram zout.
  • 4 gram gist (broodmachine) / 8 gram gist (oven)

Het bakproces

Heb je alle ingrediënten in huis, dan kun je beginnen met bakken! Daarvoor doe je eerst het water in een beslagkom of bakvorm, afhankelijk van of je het beslag in de oven of de broodmachine gaat bakken. Vervolgens voeg je daar de margarine / olie / broodverbeteraarspasta, het suiker en het zout aan toe. Daarna kun je de broodmix toevoegen, de gist erbij doen, en het geheel op de laagste stand mixen. Is alles goed door elkaar, dan mix je het nog een minuut op de hoogste stand. Het resultaat is een glad, bijna vloeibaar deeg, wat vervolgens in de gewenste bakvorm gegoten kan worden. Laat het gerust een uur rijzen, en verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Je bakt je verse brood in 35 tot 45 minuten af.