Is er een afvoer in jouw huis verstopt? Dan kan dat grote problemen oplossen, van ongemak tot schade aan de leidingen. Daarom wil je natuurlijk snel van zo’n verstopping af. Ze kunnen overal in het huis voorkomen, van de afvoer van de gootsteen in de keuken tot het doucheputje en zelfs het leidingwerk van de vaatwasser. Wanneer je WC verstopt is, of juist een andere afvoer in je huis, dan is het een goed idee een ontstoppingsbedrijf in de arm te nemen. Zij kunnen de verstopping professioneel en snel verhelpen, zonder dat je leidingen hierbij beschadigd raken. In dit artikel vertellen we je hoe je van een verstopping af komt, wanneer je een verstopping zelf kunt verhelpen, en wat een ontstoppingsbedrijf voor je kan betekenen.

Hoe ontstaat een verstopping?

Een verstopping kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld doordat er vaste deeltjes door de afvoer gespoeld worden die de leidingen blokkeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het doorspoelen van haren door het doucheputje, of juist etensresten in de gootsteen. Die vaste deeltjes kunnen blijven hangen of op den duur opstapelen, waardoor de leiding verstopt raakt en er geen of weinig water meer doorheen kan. Ook een ophoping van zeep in de leiding kan ervoor zorgen dat afvoer in de loop der tijd dichtslibt. Zo kan een verstopping overal in het huis ontstaan.

Kun je zelf een verstopping verhelpen?

Als er een verstopping in één van je afvoeren ontstaat, dan is je eerste gedachte misschien om te kijken of je hem zelf kunt verhelpen. Is de verstopping echter complex of hardnekkig, dan is het vaak juist geen goed idee om zelf aan de slag te gaan. De gebruikelijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes werken in dit geval niet, en grover geschut zorgt er doorgaans eerder voor dat je de leiding beschadigt dan dat je de verstopping verhelpt. Hierdoor is het een goed idee om een ontstoppingsbedrijf in te schakelen wanneer er een ernstige verstopping is ontstaan in een afvoer of leiding. Zij kunnen de verstopping vaak al binnen een half uur vakkundig verhelpen.

Voorkom een verstopping

Natuurlijk wil je wanneer de verstopping is opgelost graag weten hoe je ze in de toekomst kunt voorkomen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat er geen vaste deeltjes door kunnen spoelen die niet in de afvoer thuishoren. Let bijvoorbeeld goed op water door de keukengootsteen heen spoelt, en maak goed gebruik van de korf of het filter dat etensresten opvalt. Daarmee voorkom je dat er snel een verstopping kan ontstaan.