Steeds meer mensen leven bewuster. Daarom produceren zij bijvoorbeeld minder afval. Wil jij ook duurzamer leven en minder weggooien? Met deze 5 tips lukt het je.

1. Maak ijs van overrijpe bananen

Gooi je normaal gesproken overrijpe bananen altijd weg? Stop! Want met overrijpe bananen maak je lekker en gezond ijs! Leg de overrijpe bananen zo’n  4 – 6 uur in de vriezer. Daarna mix je ze in een keukenmachine. Tip: haal de schil eraf voordat je ze in de vriezer doet. De schil gaat er moeilijk af als de bananen bevroren zijn.

2. Gebruik wasbare wattenschijfjes

Wist je dat er naast “normale” wattenschijfjes ook herbruikbare bestaan? Ze zijn meestal gemaakt van katoen. Dat voelt lekker zacht aan op je gezicht. En doordat je ze kunt wassen gooi je dus minder weg. Ze zijn verkrijgbaar in setjes met verschillende aantallen. Zo zit je nooit zonder!

3. Huur in plaats van koop

Door te huren koop je niet en gooi je dus ook minder weg. Je kunt huren voor een dag of langer (leasen/abonnement). Door een abonnement op muziek en films, bezit je minder cd’s en dvd’s. Die nemen een hoop ruimte in en als je ze zat bent belanden ze in de afvalbak. Door muziek of films te huren produceer je dus minder afval, want er is geen fysiek product om weg te gooien. Je kunt ook grotere producten zoals auto’s, fietsen of witgoed leasen. Dit scheelt helemaal veel afval. Want door dit te huren is er minder productieafval en minder afval aan jouw kant. Jij geeft het product namelijk na gebruik weer netjes terug aan de verhuurder.


4.  Verzamel minder plastic

Heel veel producten zijn verpakt terwijl dit helemaal niet nodig is. Neem daarom altijd een nettasje mee als je groente of fruit koopt. Dan hoef je geen plastic zakje pakken of voorverpakte appels, pruimen of bloemkool te kiezen. Dit leidt tot afval dat helemaal niet nodig is. 

Dit geldt ook voor andere producten zoals shampoo. Shampoo “los” kopen gaat lastig, maar koop in plaats van een shampoofles een shampoo bar. Dit is een stuk zeep speciaal gemaakt om je haren mee te wassen. Je doet er lang mee en je gooi na afloop niet een plastic fles weg.

5. Kies refurbished

Wil je bijdragen aan afvalvermindering, maar ben je gewend om te kopen? Koop dan refurbished. Refurbished apparaten zijn gebruikte producten, van hooguit een paar jaar oud, die volledig zijn nagekeken door experts. Zo goed als nieuw dus. En dat scheelt een hoop afval! Want er is geen nieuw productieproces nodig. En misschien nog wel belangrijker; je krijgt hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. Refurbished producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan nieuwe. Google maar eens op refurbished laptops, smartphones of wasmachines. 

Twijfel je tussen kopen of huren? Dan is het goed om te weten dat je refurbished producten zoals wasmachines, drogers en koelkast ook kunt huren. Witgoed verhuur  zorgt voor nog minder afval en is extra duurzaam als je kiest voor een refurbished product.